|
Afyonkarahisar şubesinin açılışına gittik. Sandıklı’da konakladık. Dönüşte Kütahya şube başkanı Gökmen Canlıdinç’e uğradık. Yenilen öğlen yemeğinden sonra tekrar gelme sözü vererek aracımızın rotasını Bilecik’e çevirdik. Çünkü Bilecik şube Başkanı Hüseyin Altınay’ın davetini kıramadık. Oraya gittiğimizde hakem ve gözlemcilerimizle sarmaş dolaş olduk.
Gerek TFFHGD Bilecik şube başkanı Hüseyin Altınay gerekse İHK Başkanı Kenan Beni, bizleri çok sıcak karşıladılar. İlk uğrak yerimiz hadis, tefsir ve İslam hukukunda uzmanlaşmış bir Ahi şeyhi olan Şeyh Edibali’nin Türbesini ziyaret ettik. Yapılan dualardan sonra tarihi turistik yerlere uğradık ve Yörük çadırında gözleme ve katmerler yerken sohbeti koyulaştırdık.
Bilecik, Marmara Bölgesinin güney doğusunda yer almaktadır. İlginç olarak Türkiye’de dört bölgede de toprakları olan tek şehirdir. Bilecik Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinin kesiştiği noktadadır. Şehir en eski bilinen adları Agrilion ve Belekomadır.
Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu topraklardır. Bilecik antik çağlardan dünümüze değin tarihin her döneminden izler almıştır. Zengin dereleri, gölleri, ormanları ve maden ocakları ile ayrı bir özellik taşır. Şeyh Edebali’nin türbesi buradadır.
Tarih kokan Bilecik’i ne yazık ki MHK’lar hep kuytu köşede bırakmışlar ve hep unutulan iller arasında yer almış.
Hakemleri gördüğümüzde boylu poslu hepsi de okumuş çocuklar. Sadece keşfedilmeyi bekliyorlar. Dernek- İHK hakemlere bir şeyler vermek adına adeta çırpınıyorlar. Gördüğümüz manzarayı MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu’nun görmesini çok isterim. Bölge sorumlusu Erdal Güleç’de objektif ve Sezarın hakkını sezara veren bir yapıya sahip onun da buraya gelerek bu güzelliği görmesini çok arzuluyorum.
Tarih kokan bu ilimizin bu güzel insanlarını tebrik ederek şehirden ayrılmadan önce bizlere illerinin tarihini yansıtan hediyeyi de vermeyi unutmadılar.
Bilecik’e gezmeye gidecek yada Bilecik hakkında meraklı olanlar için Bilecik ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizler için araştırdık.
Kısaca Bilecik ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse;
Bilecik Mehmet Paşa Kervansarayı, Bilecik Orhan Gazi Camii, İnönü Şehitliği, Metristepe Zafer Anıtı, Uzunçam Yaylası, Şeyh Edebali Türbesi, Ertuğrul Gazi Türbesi, Kınık Şelalesi, Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası, Bıldırcın Kebabı, Nohutlu Mantı, Büzme Tatlısı, Kuskus Pilavı, Keklik Kebabı Güveç, Karacaoğlu Helvası, Sac Kebabı, Bozüyük, Bilecik Mantı, Pazaryeri İlçesi Kınık Köyünün Toprak Ürünleri ile Dereköy’de yapılan el sanatı ürünü ağızlıklar, Bilecik narı çok meşhurdur.
|