MHK talimatının yayınlanmasından sonra genel konulara değinmiş dikkat çekenleri sizlere paylaşmıştık.
Bugün oturup talimatı enine boyuna inceledik.
Şöyle baktığımızda fazla da bir değişiklik yok. Çok değişiklik var gibi görülüyor ama sadece yerleri değişmiş.
Öncelikle en dikkat çeken konu Baba ve oğul muhabbeti.
MHK , öyle bir karara imza attı ki takdire şayan. Bu konuyu hiçbir MHK bırakın değiştirmeyi gündeme bile getiremiyordu.
Hakemlerle birinci dereceden akrabalık ilişkisi olan kişiler bu hakemlerin bulunduğu kategoride gözlemci, mentör ve hakem izleme görevlisi olarak atanamazlar.
Bu maddenin geçmesinde kimler ön plana çıktı?
Öncelikle MHK Başkanı Zekeriya Alp,i tebrik etmek gerekir.
Başkan Alp, bu hususun Türk hakemliğine rekabet konusunda zarar verdiğine inanıyordu. Değişmesi konusunda kesin kararlı idi.
Buna ilavetenTFF Başkanı Nihat Özdemir, bazı yönetim kurulu üyeleri ve Erman Toroğlu.
Bu arada TFFHGD Genel Başkanı Dr. Abdurrahman Arıcı’yı da unutmayalım. O da bu maddenin değişmesi gerektiğine inananlardandı.
MHK talimatlarda A-B-C olmasını istiyordu ancak TFF yönetimi bunu kabul etmedi ve tekrar eski sistem ile yola devam edecek.
Kurslar neden yapıldı?
- Merkez Hakem Kurulu 2020-2021 Hakem, Gözlemci ve Mentor Klasman Belirleme Sınav Takvimini 09.07.2020 tarihinde yayımlandı.
- 2019-2020 sezonunda Üst Klasman Hakemleri ve Üst Klasman Yardımcı Hakemlerin tamamının Süper ligde görev almadığı, deneyim ve performansa dayalı olarak bazı hakemlerin Süper ligde ve TFF 1. Liginde bir gurubunda yalnızca TFF 1.liginde görev almış olduğu, Klasman Hakemleri ve Klasman Yardımcı Hakemlerin tamamının 2.ligde görev almadığı Deneyim ve Performansa dayalı olarak bazı hakemlerin 2. ligde bir gurubunda yalnızca 3. ligde görev almış olduğunu sezon içerisinde gördük.
- Klasman Terfi Kurslarında; Klasman Kategorisinde Bölgeselden Klasmana terfi kursu ve Klasman içerisinde 3 ligden 2.lige için kurslar düzenlendi.. Görünen o ki Merkez Hakem Kurulu özellikle Klasman içerisinde geçen yıl 3. Ligde olanların bu sezon içerisinde 2. Lig maçlarında görev alacak olanları belirlemede Hakemleri kendi göbeğini kendisinin kesmesini istemiş, MHK kanaati kullanarak terfi ve tenzil yapmak yerine puan sıralamasına göre adayları belirleyip bu kursa çağırdı.
Dışarıdan bakıldığında anlamsız gibi gelen bu kurslar başta MHK Başkanı Zekeriya ALP’in ve kurulunun hakemleri bir de kursta görelim mantığının bir ürünüdür.
Hakemlerle görüştüğümüzde bu kurslara katılmaktan hoşnut kaldıklarını gözlemledik.
TFF YÖNETİMİNİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ
- İl Hakem Kurulunda, Bölgesel Kurulda ve Gözlemcilikte gerçekleştirilen 1.derece akraba kuralı çok cesur bir karardır. Kamuoyu bu kuralın MHK üyeliği içinde olmasını beklemektedir. Bu konuda yaptığımız araştırma sonucunda böyle bir kuralın ancak TFF Statüsüne konulabileceği ve bununda MHK yetkisinde olmadığıdır. Bu konuda tek yetkili merci Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kuruludur.
MHK, BHK ve İHK’yı kendileri atamaktadırlar.
Kendileri ile ilgili bu maddeyi ancak TFF genel kurulunda değişmesi gerekmektedir. Genel kurula bu konunun mutlaka getirilmesi gerekir.
- Bizce en önemlisi Merkez Hakem Kurulu eski talimatının 51 maddesinde yapılan değişiklik
ESKİ HALİ
MADDE 51 - KADRO BELİRLEME KRİTERLERİ
(1) MHK, hakemleri değerlendirirken ve kadrolara ayırırken aşağıda belirtilen kriterlerin
tümünü veya bazısını dikkate alabilir
a) Gözlemci Notu
b) Müsabaka Zorluk Derecesi
c) Müsabaka Ağırlık Değeri
d) Müsabaka Sayısı
e) Sınav Notu
f) Yabancı Dil Düzeyi
g) Öğrenim Durumu
h) Yaş Durumu
i) MHK Değerlendirmesi
j) Ceza Puanı
(2) MHK, hakemlerin herhangi bir alt kadroya tenziline veya herhangi bir üst kadroya terfiine
karar vermeye yetkilidir.
YENİ HALİ
MADDE 43 – KADRO BELİRLEME KRİTERLERİ
1) MHK, hakemleri değerlendirirken ve kadrolara ayırırken aşağıda belirtilen kriterleri dikkate alır:
a) Gözlemci Notu
b) Müsabaka Sayısı
c) Sezon içi yapılan çeşitli testler
2) MHK, hakemleri değerlendirirken ve kadrolara ayırırken ayrıca aşağıda belirtilen kriterlerin tümünü veya bazısını dikkate alabilir:
a) Müsabaka ağırlık puanı b) Sınav notu
c) Ceza Puanı (Hata Puanı)
d) Disiplin cezası 19
3) MHK hakemlerin herhangi bir alt kadroya tenziline karar vermeye yetkilidir.
Yukarıda eski 51- ile yeni 43- 1- 2 karşılaştırmasına bakıldığında;
Eski talimatta bu kriterlerin kullanılması MHK kararına bırakılmışken,
Yeni talimatta 43-1 zorunluluk olarak yer almıştır.
MHK kurulu kadro belirleme kriterleri arasından sübjektif bulduğu “51-i) MHK Değerlendirmesini”
ve 51-2) MHK, hakemlerin herhangi bir alt kadroya tenziline veya herhangi bir üst kadroya terfiine karar vermeye yetkilidir. Cümlesinden “veya herhangi bir üst kadroya terfiine” cümlesini de çıkarttığını görüyoruz.
HAKEMLER KENDİ KADERLERİNİ BELİRLEYECEK
MHK gelecek sezon her şeyi Hakemlerin kendi performansının belirleyeceği ve MHK’ nın müdahil olmayacağı bir sistemin ilk adımını atmış ve hakemlere de bunun işaretini vermiştir.
KOŞU TALİMATINDA DEĞİŞİKLİK!
Hakemin Sesi olarak hakemlerimize önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz. Talimatta yaptığımız incelemede Geçmiş sezonlarda yapılan Fiziksel Yeterlilik testlerinde önemli değişiklikler olmuş ve biz bunu özet olarak aşağıya çıkarttık.
1-Testleri Sezon Başına alınmış,
2-Her hakeme iki koşu hakkı tanınmış.
3- Her hakemin (Mazeret hariç) ilk koşuya katılım zorunluluğu getirilmiş
4-Mazeretlilerde düşünülerek sezon başında toplam üç koşunun yapılacağı, bu koşuların ilk koşunun yapıldığı tarih baz alınarak 2 ay içerisinde gerçekleştirileceği
4- İki koşuda da başarısız olanların klasman düşeceği
5-Bu koşulardan bağımsız olarak (HAP) Hakem Atletik Performans Birimi tarafından yıl içerisinde de testlerin yapılacağı belirtilmektedir.