ZİYARETÇİ SAYISI
IP Adresiniz: 216.73.216.123
Online Ziyaretçi: 36
Bugün Toplam: 5568
Dün Toplam: 25745
Genel Toplam: 36035977
HABER ARAMA
 
 
ÖNEMLİ LİNKLER
HAVA TAHMİNİ

Şehir Seçiniz

BU TALİMAT TARİHE GEÇTİ!

Tarih:

15 Ağustos 2020 Cumartesi 16:35

Okunma:

7145

Yorum:

0     Yorum Yaz

BU TALİMAT TARİHE GEÇTİ!

BU TALİMAT TARİHE GEÇTİ!
MHK talimatının yayınlanmasından sonra genel konulara değinmiş dikkat çekenleri sizlere paylaşmıştık.
Bugün oturup talimatı enine boyuna inceledik.
Şöyle baktığımızda fazla da bir değişiklik yok. Çok değişiklik var gibi görülüyor ama sadece yerleri değişmiş.
 
Öncelikle en dikkat çeken konu Baba ve oğul muhabbeti.
 
MHK , öyle bir karara imza attı ki takdire şayan. Bu konuyu hiçbir MHK bırakın değiştirmeyi gündeme bile getiremiyordu.
 
Hakemlerle birinci dereceden akrabalık ilişkisi olan kişiler bu hakemlerin bulunduğu kategoride gözlemci, mentör ve hakem izleme görevlisi olarak atanamazlar.
 
Bu maddenin geçmesinde kimler ön plana çıktı?
 
Öncelikle MHK Başkanı Zekeriya Alp,i tebrik etmek gerekir.

Başkan Alp, bu hususun Türk hakemliğine rekabet konusunda zarar verdiğine inanıyordu. Değişmesi konusunda kesin kararlı idi.
Buna ilavetenTFF Başkanı Nihat Özdemir, bazı yönetim kurulu üyeleri ve Erman Toroğlu.
Bu arada TFFHGD Genel Başkanı Dr. Abdurrahman Arıcı’yı da unutmayalım. O da bu maddenin değişmesi gerektiğine inananlardandı.
 
MHK talimatlarda A-B-C olmasını istiyordu ancak TFF yönetimi bunu kabul etmedi ve tekrar eski sistem ile yola devam edecek.
 
Kurslar neden yapıldı?
 
- Merkez Hakem Kurulu 2020-2021 Hakem, Gözlemci ve Mentor Klasman Belirleme Sınav Takvimini 09.07.2020 tarihinde yayımlandı.
 
- 2019-2020 sezonunda Üst Klasman Hakemleri ve Üst Klasman Yardımcı Hakemlerin tamamının Süper ligde görev almadığı, deneyim ve performansa dayalı olarak bazı hakemlerin Süper ligde ve TFF 1. Liginde bir gurubunda yalnızca TFF 1.liginde görev almış olduğu, Klasman Hakemleri ve Klasman Yardımcı Hakemlerin tamamının 2.ligde görev almadığı Deneyim ve Performansa dayalı olarak bazı hakemlerin 2.  ligde bir gurubunda yalnızca 3. ligde görev almış olduğunu sezon içerisinde gördük.
 
- Klasman Terfi Kurslarında;  Klasman Kategorisinde Bölgeselden Klasmana terfi kursu ve Klasman içerisinde 3 ligden 2.lige için kurslar düzenlendi.. Görünen o ki Merkez Hakem Kurulu özellikle Klasman içerisinde geçen yıl 3. Ligde olanların bu sezon içerisinde 2. Lig maçlarında görev alacak olanları belirlemede Hakemleri kendi göbeğini kendisinin kesmesini istemiş, MHK kanaati kullanarak terfi ve tenzil yapmak yerine puan sıralamasına göre adayları belirleyip bu kursa çağırdı.
 
Dışarıdan bakıldığında anlamsız gibi gelen bu kurslar başta MHK Başkanı Zekeriya ALP’in ve kurulunun hakemleri bir de kursta görelim mantığının bir ürünüdür.
Hakemlerle görüştüğümüzde bu kurslara katılmaktan hoşnut kaldıklarını gözlemledik.
 
TFF YÖNETİMİNİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ
 
- İl  Hakem Kurulunda, Bölgesel Kurulda ve Gözlemcilikte gerçekleştirilen 1.derece akraba kuralı çok cesur bir karardır. Kamuoyu bu kuralın MHK üyeliği içinde olmasını beklemektedir. Bu konuda yaptığımız araştırma sonucunda böyle bir kuralın ancak TFF Statüsüne konulabileceği ve bununda MHK yetkisinde olmadığıdır. Bu konuda tek yetkili merci Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kuruludur. 
MHK, BHK ve İHK’yı kendileri atamaktadırlar.
Kendileri ile ilgili bu maddeyi ancak TFF genel kurulunda değişmesi gerekmektedir. Genel kurula bu konunun mutlaka getirilmesi gerekir.
 
- Bizce en önemlisi Merkez Hakem Kurulu eski talimatının 51 maddesinde  yapılan değişiklik 
 
ESKİ HALİ
 
MADDE 51 - KADRO BELİRLEME KRİTERLERİ 
(1) MHK, hakemleri değerlendirirken ve kadrolara ayırırken aşağıda belirtilen kriterlerin 
tümünü veya bazısını dikkate alabilir 
a) Gözlemci Notu 
b) Müsabaka Zorluk Derecesi 
c) Müsabaka Ağırlık Değeri 
d) Müsabaka Sayısı 
e) Sınav Notu 
f) Yabancı Dil Düzeyi 
g) Öğrenim Durumu 
h) Yaş Durumu 
i) MHK Değerlendirmesi 
j) Ceza Puanı 
(2) MHK, hakemlerin herhangi bir alt kadroya tenziline veya herhangi bir üst kadroya terfiine 
karar vermeye yetkilidir. 
 
YENİ HALİ
 
MADDE 43 – KADRO BELİRLEME KRİTERLERİ  
1) MHK, hakemleri değerlendirirken ve kadrolara ayırırken aşağıda belirtilen kriterleri dikkate alır: 
 a) Gözlemci Notu  
b) Müsabaka Sayısı  
c) Sezon içi yapılan çeşitli testler 
 2) MHK, hakemleri değerlendirirken ve kadrolara ayırırken ayrıca aşağıda belirtilen kriterlerin tümünü veya bazısını dikkate alabilir: 
 a) Müsabaka ağırlık puanı b) Sınav notu  
c) Ceza Puanı (Hata Puanı)  
d) Disiplin cezası 19  
3) MHK hakemlerin herhangi bir alt kadroya tenziline karar vermeye yetkilidir. 
Yukarıda eski 51-  ile yeni 43- 1- 2 karşılaştırmasına bakıldığında; 
Eski talimatta bu kriterlerin kullanılması MHK kararına bırakılmışken, 
Yeni talimatta 43-1 zorunluluk olarak yer almıştır. 
MHK kurulu kadro belirleme kriterleri arasından sübjektif bulduğu “51-i) MHK Değerlendirmesini”  
ve  51-2) MHK, hakemlerin herhangi bir alt kadroya tenziline veya herhangi bir üst kadroya terfiine karar vermeye yetkilidir. Cümlesinden “veya herhangi bir üst kadroya terfiine” cümlesini de çıkarttığını görüyoruz.
 
HAKEMLER KENDİ KADERLERİNİ BELİRLEYECEK
 
MHK gelecek sezon her şeyi Hakemlerin kendi performansının belirleyeceği ve MHK’ nın müdahil olmayacağı bir sistemin ilk adımını atmış ve hakemlere de bunun işaretini vermiştir. 
 
KOŞU TALİMATINDA DEĞİŞİKLİK!
 
Hakemin Sesi olarak hakemlerimize önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz. Talimatta yaptığımız incelemede Geçmiş sezonlarda yapılan Fiziksel Yeterlilik testlerinde önemli değişiklikler olmuş ve biz bunu özet olarak aşağıya çıkarttık. 
1-Testleri Sezon Başına alınmış, 
2-Her hakeme iki koşu hakkı tanınmış.  
3- Her hakemin (Mazeret hariç) ilk koşuya katılım zorunluluğu getirilmiş 
4-Mazeretlilerde düşünülerek sezon başında toplam üç koşunun yapılacağı, bu koşuların ilk koşunun yapıldığı tarih baz alınarak 2 ay içerisinde gerçekleştirileceği 
4- İki koşuda da başarısız olanların klasman düşeceği  
5-Bu koşulardan bağımsız olarak (HAP) Hakem Atletik Performans Birimi tarafından yıl içerisinde de testlerin yapılacağı belirtilmektedir. 
 
 

Etiketler:

YORUMLAR

İbrahim Ertan
Talimat evet tarihe geçecek ama hukuka aykırı bir talimat olarak.Talimatın 16/9 maddesi Anayasanın 10.maddesine aykırıdır.Dernek hakemler ve gözlemciler bunun farkında değilmi.? Neden bu maddeye itiraz ederek bu maddeyi yargıya taşımadılır. Bu maddenin anlamı şu.! " O zaman üst bir kurumda yönetici birisinin birinci derece yakını "örneğin maliyede, adliyede, askeriyede, ssk'da eğitimde v.b)" Maliyede, adliyede, askeriyede , eğitimde görev yapamaz. Bu olurmu ya Anayasanın 10. maddesi " Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Bunu unutmayın. Buna göre kimse hakemlikten ve gözlemcilikten istifa etmemeli haklarını yasa önünde aramalıdır. Kişiler yakınlarını korurlarsa bu onların kişilikleri ile ilgilidir. Böyle kişiler göreve getirilmez veya buna önlemi üst yöneticiler alır ve uygular. Yoksa böyle bir madde ile yüzlerce kişinin hakemliği ve gözlemciliğine son vermek doğru olmadığı gibi yasalarada aykırıdır. Öncelikle hakemler derneği sonra hakem ve gözlemciler bu maddeye karşı çıkarak yasal haklarını aramalıdır. Adalet dağıtanlar önce kendileri adaletli olmalıdır. Saygılarımla.
03 Eylül 2020 Perşembe 12:43
ercan taşır
turgay güdü oğlu cihatı alsında görün siz
17 Ağustos 2020 Pazartesi 11:17

YORUM YAP

Ad Soyad:
E-Posta:
Yorum:
REKLAMLAR REKLAMLAR FACEBOOK SAYFAMIZ