Adana Demirspor ile Manisa FK arasında oynanan karşılaşmada yaşanan bir pozisyon, maçın
önüne geçerek futbol gündeminin merkezine oturdu.
Karşılaşmanın kritik anlarından birinde, taç atışı sonrası gelişen pozisyonda Üst Klasman Yardımcı Hakemi ofsayt bayrağını kaldırdı.
Ancak futbol kurallarına göre taç atışından doğrudan ofsayt olmayacağı bilindiği için bu karar kısa sürede tartışma yarattı.
Yorumcuların neredeyse hepsi adeta altın bulmuşlar gibi yardımcı hakemi gündeme getirip nerdeyse ipe gönderecekler(!)
Ya arkadaşlar el insaf. Bir genç hakem bir hata yaptı diye bu kadar üstüne gidilir mi?
Bu yorumları yapanların hepsinin inanın neticeye tesir eden onlarca hataları vardır.
Kaç tane FİFA yardımcı hakem düzeyindeki insanların taca bayrak kaldırdığını tüm camia biliyor.
Yorumcular ve eski hakemler, bu hatanın temel futbol bilgisi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz.
Pozisyonun “basit ama kabul edilemez” bir yanlış olduğunu söylüyoruz..
Sosyal medyada da geniş yankı bulan olay, kısa sürede gündem olurken birçok kullanıcı hakem kararlarını eleştiren paylaşımlarda bulunması ne kadar doğru? .
Burada unuttukları bir şeyi de biz hatırlatalım..
Tamam, yardımcı hakem hata yapmıştır. Kimse hatayı savunamaz. Ancak burada irdelenmesi gereken konu işbirliği ve memorandumun iyi işlenememesi.
Söz konusu pozisyonun ardından Türkiye’de hakem eğitimleri ve maç içi konsantrasyon konuları yeniden tartışmaya açılmalı.
Bu tür hatalar oyunun güvenilirliğini zedeliyor ve hakem performanslarının daha sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğini söylüyoruz.
Kalkan bu yanlış bayrak aslında bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Nedir bu?
Türkiye’de artık hakemler kendilerine güvenemiyorlar ve ya yardımcıların yada VAR’a mahkum oluyorlar.
Eğer memorandum doğru işlenseydi, diğer taraftaki yardımcı hakem; top taç atışından geldi diye kulaklıktan söylemesi gerekirdi.
İşin daha garibi ise Hakem pozisyona üç metre uzaklıkta. Taçtan geldi indir oyna demesi gerekirdi.
Gözlemci, bu pozisyonda sadece taç atışından gelen topa ofsayt bayrağı kaldıran yardımcı hakeme koparmadan bir şeyler yazmalı. Ama hakem ve diğer yardımcıya da tavsiyelerde bulunduğuna adım gibi inanıyorum.
Maçı kurtaran karar ise daha sonra hakem atışıyla başlaması oldu.
Bu tüm hakemler ders olsun. Hakem işbirliğini asla unutmasınlar.